NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Beleggen, hoe doe je dat?

Wil je leren beleggen voor beginners? Dan is het zaak om te weten wat beleggen precies inhoudt. In dit artikel vertellen we je kort wat je moet weten voor je kunt beginnen met beleggen .

Wat is beleggen?
Beleggen betekent dat je je geld op een andere manier investeert. In plaats van te sparen, beleg je het in instrumenten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan aandelen, obligaties en vastgoed. Maar je kan ook beleggen in cfd’s (contracten voor verschil).
Ieder beleggingsinstrument is anders. Het is dus zaak om je vooraf goed te verdiepen in de vorm van beleggen die je voorkeur heeft.

Hoe beleg je?
Vroeger moest je naar de beurs om te beleggen. Die is in Amsterdam, de AEX. Maar tegenwoordig kun je ook online beleggen via een online broker. Deze helpt je om je geld te investeren in tal van instrumenten.
Ook kun je kiezen voor een beleggingsportefeuille bij de bank. Een expert van de bank belegt dan jouw geld in een bestaand pakket aan aandelen.

Hoeveel risico loop je?
Beleggen heeft als risico dat je veel geld kan verliezen. Je kan ook veel winnen. De risico’s houd je grotendeels zelf in de hand. Hoe meer geld er te verdienen valt (in beleggerstermen: hoe hoger het rendement), hoe groter de kans op verlies (en hoe hoger het risico).
Je bepaalt dus zelf of je meer risico wil lopen en meer kans wil om je kapitaal te verliezen, tegenover een hoog rendement, of dat je het liever voorzichtiger aanpakt.

Hoe begin ik het beste?
Het beste is om je te verdiepen in alles wat met beleggen te maken heeft. Verdiep je in de termen, maar bekijk ook regelmatig het (financiële) nieuws. Je weet dan welke instrumenten op dit moment het meest waardevol zijn om in te beleggen.
Door ervaring leer je heel snel heel veel bij. Neem dus ook de tijd om je zetten voor te bereiden.