NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Betaal jij nog te veel voor je overlijdensrisicoverzekering?

Advocaat

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? De gemiddelde premie van overlijdensrisicoverzekeringen daalt al jaren. Tegen 2020 zal dit aantal verder dalen. Controleer of uw premie verlaagd kan worden. Niets doen kan u duizenden euro’s kosten.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) bent u of uw partner verzekerd van financiële risico’s bij overlijden. Dit beperkt het risico dat nabestaanden in financiële problemen komen. De gemiddelde premie van levensverzekeringen is de afgelopen jaren sterk gedaald. De neerwaartse trend van vorig jaar zette zich voort. 

Heeft u een ORV (gekoppeld aan bijvoorbeeld een hypotheek) maar nooit gevraagd of deze goedkoper is? Dit kan u op den duur duizenden euro’s kosten. Sinds begin 2018 is een verzekering niet meer verplicht bij gebruikmaking van nationale hypotheekgaranties voor hypotheken. Het is tijd voor een nieuwe analyse. In 2020 is de gemiddelde ORV-premie met 5% gedaald ten opzichte van 2019. Als je verder vooruit kijkt, zal de kloof tussen de twee dramatisch toenemen. Twintig jaar geleden stegen de premies met maar liefst 61%.

Een enkele levensverzekering voor jongeren daalt 

U kunt één levensverzekering voor één of twee personen afsluiten. Tegen 2020 zal het aantal jongeren dat ORV voltooit tijdens hun leven afnemen (4%). Dit kan te maken hebben met stijgende huizenprijzen. Alleenstaande jongeren vinden dat ze het risico op overlijden niet hoeven te dragen. Verrassend genoeg is het aantal ouderen (ouder dan 50 jaar) boven de 60 jaar gestegen en zelfs verdubbeld. De veranderingen in de twee levenspolissen zijn relatief klein, maar de algemene trends zijn vergelijkbaar.

De looptijd van 30 jaar is nog steeds erg populair

 

Hoewel de verplichtingen van ORV zijn komen te vervallen bij het gebruik van NHG-hypotheken, zijn verzekeringen met een looptijd van 30 jaar nog steeds erg populair. Er was een daling verwacht, maar kopers besloten toch het risico af te dekken. Zeker in deze onzekere tijden kunt u er zeker van zijn dat wanneer u geen naaste familieleden meer heeft, uw naaste familieleden financiële steun zullen krijgen.

Bereken uw overlijdensrisicoverzekering premie!