NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Blijf constant op de hoogte van de goudwaarde

Sinds de economische crisis in 2013 tot een einde kwam, zijn een groot deel van de mensen hun vertrouwen in geld kwijtgeraakt. Dit had als voornaamste reden dat geld zelf eigenlijk helemaal geen waarden heeft, en eigenlijk maar een briefje is waar waarden tegenover staat. Sinds 2013 is de waarden van goud stevig omhooggegaan, omdat steeds meer mensen hun financiële zekerheid uit goud gingen halen in plaats van uit geld.

Wat is goud

Goud is een edelmetaal dat een hele tijd geleden is ontstaan uit de bodem van de aarde. Goud is een edelmetaal en niet zomaar één. Goud wordt namelijk de koning der metalen genoemd, dit is omdat goud niet verkleurd en niet roest. Omdat er maar een bepaalde hoeveelheid goud op de wereld is, heeft het een hoge waarden die niet drastisch zal veranderen. Goud werd vroeg gebruikt als ruilmiddel in de vorm van munten en al sieraad. Als je gouden sieraden hebt laat je zien dat je een welvarend persoon bent. Niet iedereen is namelijk in staat om gouden sieraden te kopen. 

Tegenwoordig wordt goud nog steeds gebruikt voor sieraden. Als ruilmiddel wordt het soms ook nog gebruikt, maar dit gebeurt zelden. Tegenwoordig gebruiken mensen goud als financiële zekerheid, dat komt omdat de prijs van goud niet ernstig speculeert. Daarom zal goud altijd wel een bepaalde waarden houden. Tenzij er ergens in de wereld ineens honderden kilo’s goud gevonden wordt. Maar de kans dat dit gebeurd is nihil.

Naast financiële zekerheid is goud ook een bellegingsmiddel geworden. Zoals hierboven aangegeven staat, speculeert de prijs van goud wel. Dat houdt in dat mensen goud kopen op een moment dat het relatief goedkoop is. Zodat zij het weer kunnen verkopen als het na een tijdje weer meer geld waard is dan toen ze het kochten. Zo kan je geld verdienen met het handelen in goud.

Goud als bellegingsmiddel

De reden dat mensen in goud belegen is, omdat goud altijd zijn waarden wel zal houden. Het enige wat invloed heeft op goud is de hoeveelheid mensen die geïnteresseerd zijn in het kopen van goud. Hoe meer mensen geïnteresseerd zijn in het kopen van goud, hoe meer het goud waard wordt. Dit komt door de schaarste. Mensen willen natuurlijk weten hoeveel de waarden van goud is als zij goud kopen om dit daarna weer tegen een hogere prijs te verkopen. Dit is een eenvoudige klus. Er zijn namelijk meerdere mobiele apps en websites, die aangeven hoeveel goud nou precies waard is op dit moment. Daarnaast geven deze ook aan wat de koers van de goudprijs is. Hoe veel was het vorig jaar, half jaar, kwartaal, maand en of week waard.

Goudprijs

De vraag wat is de goudprijs wordt veel gesteld. Deze speculeert alleen en veranderd hierdoor elke minuut met kleine hoeveelheden de prijs per kilo goud veranderd dus steeds. Naast het speculeren van de prijs wordt er in de goudwereld gepraat over verschillende karaten, een karaat geeft de puurheid van het goud aan. Hoe puurder het goud, hoe hoger de prijs. Zo is puur goud (99,99%) per gram 42,95 euro waard en 14 karaatsgoud (58,50%) per gram 25,13 euro waard. De waarde van puur goud per ounce is op dit moment 1.335,79 euro en de waarde per kilo goud is 42.945,91 euro.

Bron: Doijer en Kalff