NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Cryptocurrencies: hoe bewaar je ze?

 

De afgelopen jaren is het aanschaffen van cryptocurrencies steeds populairder geworden. Dat komt onder andere omdat het internet in het algemeen veel meer gebruikt werd. Zo werden de mensen sneller bereid om te investeren in nieuwe technieken en innovatieve technologieën. Waar tien jaar geleden nog vrijwel niemand Bitcoins of Litecoins kocht, zijn er inmiddels tig mensen die hebben geïnvesteerd in de digitale munten. Een cryptocurrency is, zoals de naam al zegt, een digitale valuta. Dit kan ook wel worden omschreven met de term ‘virtuele munteenheid’. Deze digitale valuta’s worden gebruikt om online betalingen uit te voeren en bijvoorbeeld onderling transacties te verrichten. Zo kun je bijvoorbeeld met een cryptocurrency geld overmaken naar iemand, zonder dat er een derde partij, zoals een bank of PayPal, bij te pas moet komen. Wel moet je je cryptocurrencies op de één of andere manier veilig zien te bewaren. Er zijn immers altijd cybercriminelen op de loer, die jouw virtuele munten maar wat snel zullen stelen als je deze niet goed beveiligt. Want hoewel ze je digitale munten niet letterlijk uit je tas kunnen grissen, is het natuurlijk altijd mogelijk dat je computer gehackt wordt of dat je een virus op je pc krijgt. Daarom bestaan de zogenoemde digitale portemonnees, oftewel de cryptocurrency wallets. Je kunt voor elke virutele valuta meestal wel meerdere geschikte digitale portemonnees vinden. Daarom is het belangrijk dat je weet welke cryptocurrency wallet het beste bij jou past. Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten wallets: de software wallet, de online wallet, en de hardware wallet.

Hardware wallet

De hardware wallet

De hardware wallet is bij uitstek de veiligste manier om je digitale munten in te bewaren. Dat komt omdat de hardware wallet betrouwbaar is en handig om te gebruiken. Een hardware portemonnee is eigenlijk een speciaal apparaat, dat beveiligd is met een geheime sleutel. De hardware wallet staat dus niet op je pc, maar is een geheel apart apparaat. De geheime sleutel wordt ook wel de private key genoemd. Deze sleutel is alleen van jou, zodat andere mensen dit apparaat niet kunnen openen. Een voordeel aan de hardware wallet is dat deze niet kwetsbaar is voor malware en eventuele virussen. Mocht je dus een virus op je pc of laptop krijgen, dan kunnen je digitale munten hier op geen enkele manier door beschadigd of gestolen worden. Ook wanneer je computer stuk gaat of gehackt wordt, blijven je virtuele munten veilig. Met de private key van de hardware wallet kun je een transactie zelf autoriseren. Iemand die de private key niet heeft, kan dus nooit met jouw virtuele munten een betaling doen. Bovendien maakt de hardware wallet gebruik van allerlei geavanceerde maatregelen om je munten te beveiligen. Zo zorg je ervoor dat ze op geen enkele manier kunnen worden gestolen. Deze maatregelen maken gebruik van de meest geavanceerde technologieën en de nieuwste technieken wat betreft het beveiligen van digitale munten. De meeste hardware wallets zijn al te koop voor ongeveer 70 tot 100 euro. Dit is dus helemaal niet duur voor zo’n geavanceerde portemonnee. Als je wilt zorgen dat je munten écht veilig zijn, kun je het beste twee wallets aanschaffen. Zo weet je zeker dat als je er één kwijtraakt, je je munten nog steeds veilig hebt.

De Bitcoin

Eén van de meest gebruikte cryptocurrencies is de Bitcoin. De Bitcoin is daarom ook uitermate geschikt om te bewaren op een hardware wallet. De Bitcoin is het afgelopen jaar erg in waarde gestegen. Hoewel de koers aan het begin van 2017 nog maar ongeveer 1.500 dollar waard was, heeft deze afgelopen november de grens van 12.000 dollar bereikt. En ook daar is de Bitcoin niet gestopt met groeien. Als je dus geïnteresseerd bent in een investering in een cryptocurrency, dan is de Bitcoin een verstandige keuze. Hoewel het natuurlijk nooit helemaal zeker is wat er in de toekomst met een koers gaat gebeuren, voorspellen veel kenners dat de Bitcoin in 2018 maar zo de grens van 40.000 dollar kan halen. Daarom is het extra verstandig om je Bitcoins veilig in een digitale wallet te bewaren.