NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

De gevaren van geld lenen zonder BKR toetsing.

BKR toetsing

Als je geld leent, dan moet je vaak een BKR toetsing ondergaan. Stichting Bureau Krediet Registratie controleert dan hoe je er financieel voor staat. Soms kan het zo zijn dat je geld te kort hebt door bijvoorbeeld je baan te zijn verloren. Stel, je gaat om deze reden geld lenen. Dan klinkt een lening zonder BKR-toetsing je goed in de oren. Toch moet je er even twee keer over nadenken voor je hierop ingaat. Is het verstandig om geld te lenen zonder BKR toetsing?

Zonder BKR lenen

Als je besluit te lenen, dan kun je dus kiezen om een lening af te sluiten bij een aanbieder die leningen zonder BKR toetsing aanbieden. Dit lijkt een groot voordeel: het werkt sneller en je krijgt geen vragen als of je de lening kunt aflossen en waar je het geleende geld aan uit gaat geven. Zonder BKR toets wordt er niet gekeken naar of je, met alle andere financiële verplichtingen erbij, in staat bent om deze lening af te sluiten zonder grote problemen. Klinkt in eerste instantie fijn, maar het brengt ook een groot nadeel met zich mee.

BKR toetsing

Nadeel geld lenen zonder BKR toets

De AFM schrijft voor dat de BKR toets afgenomen moet worden en dat doen ze niet voor niets. De BKR toets is namelijk ook bedoeld om jou te behoeden voor grote financiële problemen. Je neemt deze dus niet alleen af voor de kredietverstrekker, maar ook voor jezelf. De neiging is groot om snel een lening zonder BKR toets aan te gaan, maar lenen terwijl je nog andere hoge financiële verplichtingen hebt en krap bij kas zit is niet aangeraden. Als je dit wel doet, zal je zelf de problemen ervaren op lang termijn. Een BKR toets is juist handig om te controleren of je deze problemen zal ervaren of juist niet. Zo kun je voor jezelf nagaan of de lening afsluiten een verstandige keuze is of niet.

Als je niet op tijd aflost

Wanneer je toch besluit een lening af te sluiten en je blijkt deze niet op tijd af te kunnen lossen, dan krijg je ook nog eens een boete erbovenop. Deze verergeren je financiële problemen alleen maar. Sluit je een minilening (ook wel flitslening) af, waarbij je in een rap tempo een bedrag van onder de 1500 euro leent, dan moet je een garantsteller aanwijzen. Dat is iemand die garandeert de lening af te lossen wanneer dit voor jou geen optie is. Blijkt dit het geval te zijn, dan belast je niet alleen jezelf maar ook je naasten met je financiële problemen, iets wat je natuurlijk niet wil. Denk daarom goed na voordat je geld gaat lenen zonder BKR toetsing.