NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Je financiën op orde krijgen als startende ondernemer

Ga je beginnen met ondernemen? Leuk! Dan zijn er een hoop dingen die je zult moeten regelen, zo ook de financiële zaken. De administratie op orde krijgen (en houden) kan best even een vervelende klus zijn, maar als je je financiën eenmaal op orde hebt zul je zien dat het appeltje eitje is. Het is van belang dat je vanaf het begin al alles goed bijhoudt. Maar hoe pak je dit het beste aan en hoe krijg je je financiën goed op orde als startende ondernemer? Hieronder vind je een aantal tips.

Ga voor een goed boekhoudprogramma

Als je als ondernemer eenmaal een goed boekhoudprogramma hebt, ben je veel minder tijd kwijt aan het bijhouden van je administratie. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is soms checken of alles wel klopt. Er zijn verschillende soorten online boekhoudprogramma verkrijgbaar, zowel gratis als tegen betaling. Zorg dus dat je de verschillende opties goed met elkaar vergelijkt.

Boekhouding uitbesteden

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je boekhouding uit te besteden. De kosten hiervoor kunnen echter flink hoog oplopen, dus bereken van tevoren of dit wel haalbaar is voor je. Dit kan echter wel een goede optie zijn, aangezien je zelf geen tijd meer kwijt bent aan je boekhouding en er bovendien iemand meekijkt en feedback kan geven.

Automatische betalingen

Als klanten te laat een factuur betalen, is dat nooit prettig. Is dit het geval en blijft de klant niet betalen, ook niet na een herinnering, dan kun je een incassobureau inschakelen, bijvoorbeeld een incassobureau no cure no pay zoals Credifin Nederland. Uiteraard wil je dit echter voorkomen, dus je kunt je facturen het beste direct als geld op je rekening krijgen. Dit kun je door een externe partij laten doen. Je betaalt hier natuurlijk wel wat voor, maar dan heb je ook wat!