NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Minilening, hogere rente, toch minder kwijt

Je kent het vast wel, heb je na lang wikken en wegen jezelf eindelijk getrakteerd op die fantastische camera, slaat je auto ineens pruttelend stil midden op de snelweg. Of je hebt net je vakantie geboekt, houdt de wasmachine er mee op. Het leven zit vol onverwachte kosten die je niet altijd kunt voorzien. Meestal niet eigenlijk. Een minilening kan dan best een snelle en goedkope oplossing betekenen.

 

Rood staan…jammer van je geld

Veel banken bieden mogelijkheden tot rood staan of een flexibel krediet, maar dit is vaak ongemerkt best wel prijzig. Behalve dat je jaarlijks een bedrag betaald voor het hebben van de rekening, de rente over je lening is zeker 10 procent, wat op de lange duur aardig aantikt tot een flink bedrag.
Daarbij is het hebben van een dergelijk doorlopend krediet nogal verleidelijk. Het geld is zomaar beschikbaar en voor veel mensen moet geld gewoon rollen. Dus toch maar even die rekening er van betalen, of dat truitje, de boete van die flitspaal. Voordat je het weet is de bodem van het krediet in zicht en is het geld verdwenen in ditjes en datjes. En dan rest alleen nog het afbetalen van de rekening. Meestal heeft de bank bij een dergelijk krediet geen haast met terug betalen, je betaalt ten slotte een lekker bedrag aan rente. Er volgen dus geen nare brieven, aanmaningen of andere stokken achter de deur om de kas weer te spekken. Dikke kans dat het krediet dus nog jarenlang half afgelost blijft groeien en slinken. Tegen 10 procent rente kan dat oplopen tot vele honderden euro’s die je in totaal aan rente betaalt op een langlopend krediet. Je staat er niet bij stil, maar je betaalt ze wel. Stel je nou voor dat je met dat geld iets anders kan doen? Lekker een weekendje naar Barcelona vliegen met je liefje, of een weekje surfen voor de kust van Portugal. Er zijn zoveel leuke dingen die je met je geld kunt doen, het kwijt raken aan je bank voor rente is wel de minst aantrekkelijke.

 

Klein bedrag lenen met een minilening

Een goed en nieuw alternatief is daarom het lenen van een klein bedrag, ook wel een minilening genoemd. Een minilening heb je snel, zonder gedoe en je bent er ook zo weer van af. Stel, je wasmachine is er dus net inderdaad mee opgehouden, jij gaat overmorgen lekker op vakantie en je wilt graag schone kleren in je koffer. De monteur schuift je een rekening onder je neus van 400 euro. Au, denk je, maar ja, wat moet dat moet. Wil je nog een beetje geld op je rekening bewaren voor zeiltripjes en margarita’s aan het zwembad, kun je nu online een kortlopende lening afsluiten voor een klein bedrag. Het geld staat vandaag nog op je rekening zodat je gelijk de monteur kunt betalen. De rente is hoog, bijna 14 procent, maar omdat je de lening snel weer afbetaald blijft de pijn beperkt. Over een maand, na je vakantie krijg je de factuur voor de lening, die kun je gewoon betalen via Ideal. Je betaalt uiteindelijk 4,32 euro aan rente. De moeite waard als je nadenkt aan die onbezorgde vakantie die je nu hebt kunnen hebben.