NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Rente: vrij opneembaar of niet?

Rente.nl

Sparen moeten we eigenlijk allemaal. De een lukt het beter dan de ander. Op rente.nl lees je alles over de verschillende spaarrekeningen om uit te kiezen als jij een bedrag hebt opgebouwd dat je graag veilig weg wil zetten. Maar welke spaarrekening past bij jou?

Altijd bij je geld kunnen

Rente.nl

Het is de vraag of en wanneer je bij het geld wil kunnen. Een goede regel om te onthouden is: hoe langer je er vanaf blijft, hoe meer je erop verdient. Je moet dat eigenlijk bekijken vanuit de kant van de bank. Als jij ze een ton geeft in euro’s, en je hoeft het pas over twintig jaar terug, dan heeft de bank alle tijd om dit geld te investeren in andere zaken. Zo verdienen ze het geld weer terug, plus meer. 

Wil jij echter een spaarrekening die vrij opneembaar is, dan heb je te maken met een ander verhaal. Vrij opneembaar betekent dat je altijd en overal je geld kunt opnemen. Je kunt dus ook een deel ervan opnemen gedurende het jaar. dit is voor een bank een stuk minder gunstig want ze kunnen niet op jouw geld rekenen. Je krijgt over dit soort spaarrekeningen dan ook een stuk minder rente.

Negatieve rente

Rente.nl

Sterker nog: soms krijg je helemaal geen rente op deze rekeningen of zelfs een negatieve rente. Dat houdt in dat je geld moet betalen om je vermogen bij de bank onder te brengen.