NICANET FINANCIËN

Voor dummies en chronische uitstellers

Waarom je werkkapitaal berekenen?

werkkapitaal berekenen

Ben je ondernemer? Dan krijg je te maken met werkkapitaal. Dit is het kapitaal, ofwel geld, dat een onderneming nodig heeft om een basislaag van financiële verplichtingen te voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je voorraad, maar ook aan het uitbetalen van personeel dat je in dienst hebt. Om de financiën van je bedrijf goed op orde te krijgen en te houden en een goede balans te kunnen creëeren tussen inkomsten en uitgaven is het slim om je werkkapitaal berekenen.

Waarom is werkkapitaal berekenen zo belangrijk?

Zonder werkkapitaal kun je als ondernemer niet bestaan. Dat klinkt hard, maar is wel de waarheid. Je hebt voldoende liquiditeit nodig om jouw basiszaken te kunnen betalen. Alleen op deze manier kan je bedrijf doordraaien. Eenvoudig denk je misschien: ik maak hier een grote post voor vrij, dan kan het niet misgaan. Helaas is dat niet zo. Er bestaat ook iets als teveel werkkapitaal. Dit is zonde van het geld, wat je als ondernemer veel beter in andere zaken kunt steken. Het kan jouw groei als ondernemer zelfs remmen.

werkkapitaal berekenen

De belangrijkste zaken in je werkkapitaal

We noemen graag de drie belangrijkste punten waaruit werkkapitaal bestaat:

– Het betalen van je huur / huisvesting. Zonder jouw huisvesting kom je als bedrijf al gauw in de problemen

– Salarissen van je personeel. Niemand werkt voor niets! Goed personeel vinden en binden is erg lastig. Daarom is het uitbetalen van salarissen van héél groot belang. Dit kun je niet zomaar een maandje overslaan.

– Het aanvullen van voorraden. Verkoop je fysieke producten of maak je fysieke producten? Dan zul je ook voorraad nodig hebben. Deze voorraad moet aangevuld worden en daarvoor is geld nodig om de leveranciers te kunnen betalen.

Aan de slag met jouw berekening

Om het werkkapitaal daadwerkelijk te berekenen moet je het verschil tussen de vlottende activa en de vlottende passiva uitrekenen. Dit doe je door de vlottende passiva, waaronder schulden en crediteuren vallen, af te trekken van de vlottende activa, waaronder debiteuren, liquide middelen en voorraad vallen. Deze berekening levert je een concreet cijfer op, waar je altijd een oogje op moet blijven houden.